Furnalist pensionar, a pictat scarile blocului in motive traditionale

0

De la parter şi până la etajul 1, într-o scară de bloc din cartierul Micro 20, te întâmpină, pictate pe trepte, motive tradiţionale româneşti similare celor găsite pe ştergarele bunicilor. Cel care a creat toată această desfătare de tradiţie şi culoare este un gălăţean în vârstă de 65 de ani, fost furnalist în combinat, acum pensionar, care toată viaţă a fost pasionat de arte şi în special de pictură.

„Am vrut să schimb în bine ceva şi la noi în scară. Şi am văzut aceste modele pe internet undeva la Târgu Mureş pe o alee. Am zis că nu ar strică să înveselesc şi treptele la noi în scară. Cam patru-cinci zile mi-a luat totul. A durat deoarece am făcut şabloane şi am fost atent să nu greşesc ceva. Mi-a plăcut întotdeauna să pictez, tablouri în special, ce mai vedeam pe unde mergeam. Am avut şi un accident în combinat, atunci am crezut că nu o să mai pot picta, că îmi afectase faţa şi ochii, dar apoi am reuşit iar să ţin pensula în mâna. Îmi place ca peste tot pe unde merg, unde stau să las ceva frumos în urma mea”, spune Ioan Pavăl, pictorul pensionar care şi-a încântat vecinii înveselind scara blocului. Motivele sale pictate pe scară sunt din toate zonele ţării.

„Este lăudabil acest gest, bravo celui care a făcut asta, poate da idei bune şi altora. Important este că tot ceea ce vedeţi acolo pe scară, pe trepte, sunt motive cu denumiri frumoase, dar dacă ar fi putut pe lângă modelele alea să le treacă şi denumirile atunci ar fi fost, nu numai îmbucurător, ci şi hazliu. Unele motive au nume ca dinţii deşărţi sau căliţe ocolite. Modelele nu sunt dintr-o anumită localitate, zonă ci sunt românesti, din ţară noastră şi trebuiesc promovate. Este foarte frumos ce a făcut şi aşa văd şi alţii şi poate îl imită”, a explicat Paul Buţa, etnograf, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi. Pictorul pensionar amator nu s-ar da înapoi să înveselească tot blocul în motive populare, dar asta doar dacă îl vor ajuta şi vecinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here