PSD încearcă să blocheze OUG pe anticipate cu un fals

0

Guvernul Orban ar vrea ca, la anticipate, românii să voteze la orice secţie din ţară, fără să fie constrânşi de adresa din buletin. În schimb, PSD acuză că măsura, deşi lărgeşte plaja drepturilor electorale, e neconstituţională şi nedemocratică. Totuşi, până în 2008 s-a votat oriunde, iar CCR spune că parlamentarii reprezintă întreaga ţară, nu doar o circumscripţie electorală.

Înainte să fie dat jos prin moţiune de cenzură, Guvernul Orban a adoptat o ordonanţă de urgenţă care le permite românilor să voteze la alegerile parlamentare la orice secţie din ţară sau din străinătate. Până acum se putea vota doar în raza judeţelui de reşedinţă. Spre exemplu, o persoană cu buletin de Braşov putea vota, tradiţional, la secţia arondată adresei, dar şi în altă localitate din judeţ. În schimb, nu putea vota în alt judeţ. Care era logica? Fiecare judeţ reprezintă o circumscripţie electorală, deci dacă aveai buletin de Braşov trebuia să alegi parlamentarii de Braşov care să te reprezinte în Legislativ. Ce a schimbat PNL? La alegerile anticipate, care vor avea loc la vară – dacă se va ajunge la dizovarea Parlamentului – se va putea vota oriunde. Spre exemplu, o persoană cu buletin de Bucureşti, dacă în luna iunie va fi la mare, va putea vota la orice secţie de vot de pe litoral. Însă nu va putea vota o listă de candidaţi pentru Bucureşti, ci una pentru Constanţa. Desigur, românii care în ziua votului nu sunt în localitatea de domiciliu au şi opţiunea de a nu se prezenta la vot.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvernul Orban, care prevede liberalizarea votului, a intrat deja în vigoare, apoi a ajuns în Parlament, unde, potrivit procedurii, trebuie adoptată, modificată sau respinsă printr-o lege. În Parlament, PSD are majoritate, cu toate că, oficial, e în Opoziţie. Astfel, la Senat, PSD a respins în integralitate ordonanţa Guvernului Orban. Săptămâna viitoare urmează votul decisiv în Camera Deputaţilor. Dacă va fi din nou respinsă, se va reveni la sistemul care încorsetează drepul de vot în judeţul de domiciliu În timp ce libearalii susţin că ordonanţa oferă mai multe şanse de a vota, social-democraţii spun că o vor trânti şi la Cameră, pe motiv că OUG este „neconstituţională şi nedemocratică“.

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, susţine că votul la orice secţie influenţează modul de repartizare a mandatelor pe fiecare judeţ în parte. „OUG e neconstituţională. Spre exemplu, Constanţa are 5 senatori şi 11 deputaţi la 600.000 de votanţi. Dacă e vară, pe litoral vor fi încă 100.000 de oameni cu drept de vot. Şi atunci Constanţa ar trebui să aibă cu doi deputaţi mai mult“, a explicat  Florin Iordache pentru „Adevărul“.

Deputatul PNL Gabriel Andronache îl contrazice. „E o absurditate ce susţine PSD, pentu că numărul de mandate atribuite unui judeţ rămâne acelaşi indiferent de voturile pe liste suplimentare. În Constanţa, chiar dacă vin 100.000 de oameni mai mult la vot, tot 11 deputaţi rămân. Voturile în plus se duc în coşul naţional, la redistribuire“. Cum se formează un mandat de parlamenatr? În funcţie de populaţie şi de prezenţă la vot. Spre exemplu, în judeţul Constanţa, 600.000 de persoane cu drept de vot îşi aleg 11 deputaţi, deci un mandat se constituie cu vreo 50.000 de voturi. Astfel, dacă se înregistrează o prezenţă de peste 600.000 de oameni la urne, se bifează cele 11 mandate, iar restul voturilor merg la redistribuire în coşul naţional, alături de alte voturi rămase tot pe dinafara în alte judeţe. În final, se mai constituie alte mandate în funcţie de surplusul electoral al fiecărui partid. În conculzie, în Constanţa pot veni la urne încă un milion de votanţi peste cei 600.000 arondaţi judeţului, dar tot 5 senatori şi 11 deputaţi va avea judeţul în Parlament. Însă românii aflaţi în concediu în iunie, când vor avea loc alegeri anticipate, vor putea să-şi exercite dreptul la vot. Dacă vor. Florin Iordache nu e de acord. „Guvernul te anunţă cu trei luni înainte când e data alegerilor. Dacă vrei să votezi, stai, frate, acasă şi votează! Dacă tu eşti voiajor şi pleci în ziua votului, e problema ta. Dacă locuieşti în Bucuerşti, îţi alegi parlamentar de Constanţa? N-are logică“, spune deputatul PSD pentru „Adevărul“.

Sursa: Adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here